Så byter du favoicon i ditt Joomla-template

Vänta lite! Vad är en favicon?

OK, bra fråga! Men vet du säkert vad en favicon är, även om du inte vet att du gör det! En favicon är den lilla fyrkantiga bild som visas till vänster i navigeringsfältet i din webbläsare, omedelbart före webbadressen. Det visas också på flikar (om du använder en webbläsare som stöder flikar) och bokmärken.

En favicon ger människor möjlighet att snabbt känna igen en plats i en lång lista med bokmärken, eller en sträng av flikar och lägger till en trevlig personlig touch till en webbplats. Inte varje hemsida använder en favicon, men de flesta gör det och de blir alltmer populära.

Joomla! levereras med en favicon som standard, den omedelbart igenkännbara Joomla! logotyp. Här är en skärmdump som visar mina:

Du kan se på bilden ovan hur Joomlatipsets logotyp visas högst upp i min webbläsare och på fliken. Jag har två flikar öppna, Joomla! admin-gränssnittet och min webbplats front-end. Som ni ser har jag bytt favicon på min webbplats front-end och lämnade admin-gränssnittet favicon som standard.

Varför ska jag byta favicon?

Du behöver inte göra det men jag gjorde av två skäl:

1. Jag tycker att det ger webbplaten en schysst slutfinish!, en webbplats verkar inte komplett utan en kompletterande favicon. Dessutom är det ett perfekt ställe att marknadsföra sitt varumärke!

2. Det gör det ”lite” svårare att berätta att min webbplats kör Joomla! och så lägger till en liten grad av extra säkerhet (inte mycket, jag vet!).

OK, så hur ska jag göra det?

Jag har sett ett antal tutorials och how-to’s som gör ersätter Joomla! favicon verkar ganska komplicerat. I verkligheten är det otroligt lätt att göra. Följ bara dessa fem steg:

1. Skapa en fyrkantig bild, med din favorit bildredigerare, att du vill vara din favicon. Den slutliga favicon kommer bara 16 x 16 pixlar, men eftersom jag tycker det är lite tröttsamt att arbeta på den skalan jag arbetar med en 100 x 100 pixel bild i detta skede. Att få din bild att fungera i det lilla formatet 16 x 16 pixlar är det svåra i detta! Så nyckeln ligger i stort, fett och rent. Tunna linjer kommer helt enkelt att försvinna, liksom avståndet mellan elementen. Spara din kvadratiska bild som. Gif,. Jpg,. Png eller. Bmp. Om du har använt transparenta inslag i din design, och du vill behålla det är Png eller. Gif dina enda alternativ.

2. Besök en webbplats med favicon generator och ladda upp din bild. Mitt personliga val är Dynamic Drive Favicon Generator eftersom det ger möjlighet att skapa ett sammanslaget favicon fil som innehåller olika stora ikoner. Varför skulle du vilja det? Bokmärken kan dras till en användares skrivbord där ikoner kan visas som 32 x 32 och 48 x 48 pixel ikoner. Att skapa en favicon som slår samman 3 olika ikoner som är ett bra för de människor som drar saker till sina skrivbord. Om du inte bryr dig om dessa människor lämnar du bara de två alternativen omarkerade, bläddra till bildfilen du sparade i steg 1 och tryck på ”upload”.

3. Spara filen som efterfrågas. Den kommer att kallas favicon.ico, döp inte om den.

4. Ladda upp filen favicon.ico till din Joomla! mall-mapp via FTP och ersätt den befintliga filen med samma namn. Se till att du är i din ”mall-mapp”, dvs \ Templates \ ditttemplate \ observera inte image-mappen på din Joomla! installallation som också innehåller en favicon.ico fil.

5. Rensa webbläsarens cacheminne (ctrl + f5) och besök sedan din webbplats. Om du inte ser den nya favicon, rensa webbläsarens cache igen och ladda om sidan.

Klart!

Fler tips på Joomlatipset.se